ANALYSE – De recente koersbeweging op de Europese aandelenmarkten wijst op toenemende twijfel onder beleggers. Dit is onder andere het gevolg van de recente uitspraken van ECB-president Mario Draghi.

Draghi legt nu meer nadruk op het gunstiger beeld van de economische groei en meent ook dat de huidige lage inflatie tijdelijk van aard is. Dat zorgde voor een oplopende rente en een aantrekkende euro. Daarnaast blijft de slecht presterende energiesector als een molensteen om de nek van beursindices hangen. Toch denk ik dat de huidige koerscorrectie tijdelijk is en kansen biedt!

Economische fundament eurozone is goed

De macrocijfers in Europa blijven sterk en de indicatoren van het ondernemersvertrouwen zijn nog steeds indrukwekkend. De overige cijfers in de eurozone zijn ook positief.

Neem bijvoorbeeld het Franse consumentenvertrouwen. Dit heeft waarschijnlijk een flinke oppepper gekregen door de overwinning van Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen. Maar het vertrouwen vertoont al enige tijd een stijgende lijn en is naar historische maatstaven hoog en ligt zelfs op het hoogste niveau in de afgelopen 15 jaar.

Een ander voorbeeld is de Ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen, die in juni verder verbeterde. Ook in Nederland nam het producentenvertrouwen toe in juni, al kon de terugval in mei niet volledig ongedaan worden gemaakt.

Vooruitzichten Europese bedrijven

Europese aandelen zijn lange tijd achtergebleven bij andere regio’s, vanwege de lagere groei en de schuldencrisis. Maar de vooruitzichten voor de Europese markten worden gunstiger. Dit vanwege de verbeterende Europese economische groei, de veel sterkere opwaartse winstherzieningen en aantrekkelijkere waarderingen dan in de Verenigde Staten.

Het eerste kwartaal van dit jaar kwamen de meeste Europese bedrijven dan ook met goede berichten. Hoewel de omzetgroei nog wel wat achterblijft, worden bedrijven wel efficiënter en dus ook winstgevender.

Het is goed mogelijk dat deze trend ook het komend cijferseizoen wordt doorgetrokken. Wellicht is een dalende euro nog een extra steun in de rug.

Correctie in stijgende trend

Ik heb maar eens een lange termijngrafiek van stal gehaald om de huidige correctie in perspectief te plaatsen. De onderstaande grafiek laat zien dat de Stoxx Europe 600-index de sinds 2000 in een zijwaartse trend beweegt. De bandbreedte is natuurlijk wel heel erg ruim, maar na de laatste crisis in 2008 is de weg naar boven weer gevonden.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Het is af en toe wel behoorlijk schrikken geweest met stevige correcties zoals in 2011 en 2015. Gedurende 2016 is de index twee keer door de opgaande trendlijn opgevangen en dat is een sterk signaal.

De uitbraak boven de 350 punten was vervolgens het startschot voor deze index om hogere koersen op te zoeken en de opwaartse trend te vervolgen. Daar horen overigens zoals nu ook tussentijdse correcties bij.

Maar ik verwacht dat de opwaartse trend intact blijft en houd rekening met een serieuze aanval op de oude recordstanden en tevens belangrijke weerstandszone 400-415 punten. Dan wordt het de vraag of ook deze brede index nieuwe recordstanden kan behalen, zoals enige tijd geleden de Amerikaanse S&P 500 dat heeft gedaan.

Wellicht ten overvloede, maar mocht de opgaande trendlijn neerwaarts worden doorbroken dan wordt het beeld neutraal en dus tijd om deze visie aan te passen.

Kansen voor beleggers

Het beursklimaat in Europa zal nog wel even gunstig blijven. Bovendien zijn de politieke risico’s afgenomen. De rente zal waarschijnlijk wel langzaam verder oplopen, maar ik verwacht voorlopig geen sterke stijging.

Zolang de economische groei aanhoudt, de rente relatief laag blijft en de bedrijven steeds efficiënter worden, is het waarschijnlijk dat beurskoersen hoger komen te liggen. Dat zien we dan ook terug in de huidige opwaartse trend.

Zoals als gezegd horen daar ook correcties bij, maar deze bieden in mijn optiek een goede koopkans zolang de huidige positieve economische- en technische trends intact blijven.

Michael Nabarro is beleggingsspecialist bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.